Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Vatikan izdao poštansku markicu kojom slavi rođenje protestantizma

Vatikan izdao poštansku markicu kojom slavi rođenje protestantizma

Poštanski ured Vatikana je izdao poštansku markicu kojom slavi rođenje protestantizma 31. listopada 1517. – datum kada je Luther zakucao svojih 95 teza na vrata katedrale u Wittenbergu.
“Pet stoljeća protestantske reformacije”– može se pročitati na vrhu poštanske marke od 1 eura, koju je 31. listopada ove godine predstavio Filatelistički ured Svete Stolice. Službeno priopćenje opisuje marku ovako:
Ona prikazuje Isusa raspetoga, a u pozadini je zlatni i bezvremeni pogled na grad Wittenberg. U položaju pokore, na koljenima, s lijeve i desne strane od križa, Martin Luther drži Bibliju, izvor i temelj svoje doktrine, dok Philip Melanchthon, teolog i prijatelj Martina Luthera, jedan od najvažnijih protagonista Reformacije, drži u ruci Augsburšku konfesiju, Confessio Augustuana, prvu službenu izjavu načela protestantizma koje je sam napisao.
Augsburška konfesija je ispovijest vjere koju su reformatorski knezovi i gradovi predali Karlu V. na saboru u Augsburgu 1530. Njome se željelo pokazati da reformacija želi istrijebiti zloporabe u Crkvi, a poslužila je kao dogmatska osnova Lutherove crkve na saboru u Augsburgu 1555. i pri zaključivanju Westfalskog mira 1648.

15 studenoga 2017

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *