Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Održano takmičenje risara u Đurđinu

Održano takmičenje risara u Đurđinu

Na imanju pored crkve Svetog Josipa Radnika u Đurđinu u subotu 08. srpnja 2017. održano je takmičenje risara, 49. po redu, tradicionalni i najzanimljiviji dio „Dužijance“, na kome je kose ukrstilo 25 risarskih parova. Najbrži među njima i ove godine bili su Marinko Kujundžić i Ruža Juhas.
Kao što običaji nalažu, risari i risaruše okupili su se na njivi već oko šest sati ujutru, zasukali rukave i odmah počeli pletenje užadi. Sat vremena kasnije, u okićenim karucama počeli su da stižu gosti, koje su u svečanim nošnjama dočekivali domaćini Lazar i Slavica Cvijin.
Svi zajedno su potom sjeli za trpezu od slame gdje je postavljen čuveni risarski doručak – slanina, crni luk, kiselo mlijeko, domaća pogača i voda sa bunara. A onda je počela nagodba između domaćina i risara, koje je predvodio Stipan Kujundžić, najiskusniji među njima. Pošto će vredni risari pokositi domaćinovu njivu, red je i da zarade nešto, te je poslije dugo cenjakanja dogovoreno da im pripada svaka deseta krstina (poslagani snopovi žita).
Kada je posao ugovoren, gradonačelnik Bogdan Laban dao je znak zvonom da ris može početi.
Ovogodišnje nadmetanje risara podržali u i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.
Po riječima župnika Andrije Anišića, organizatora iz Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, ova manifestacija treba da pokaže mlađima kako se nekada radio ris i kako su naši preci nekada sticali koru kruha.
– Ris i ručno košenje žita bio je težak i važan posao. Ali kada je pao posljednji otkos, kada su skupljeni snopovi u krstine i odneti u guvno, ljudi su tek tada mogli odahnuti. Onda je nastajalo spontano veselje i zahvala Bogu – podsjetio je Anišić.
A da je bilo teško, bilo je. U to su se vrlo brzo uverili svi koji su u subotu 08. srpnja gledali kako po najvećem suncu padaju otkosi žita, a zajedno sa njima i graške znoja na licima risara i risaruša.
Iako su se svi sudionici iz Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske pokazali kao veoma iskusni, svoj dio najbrže je pokosio Marinko Kujundžić iz Subotice.
Ali pobjede možda ne bi bilo da Marinka u stopu nije pratila iskusna risaruša Ruža Juhas iz Ljutova.

10 srpnja 2017

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *