Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Djeca u Dužijanci

Djeca u Dužijanci

U sklopu Dužijance 2017. održana je 1. i 2. srpnja u organizaciji HKC „Bunjevačko kolo” po deseti put manifestacija „Djeca u Dužijanci”. U subotu 1. srpnja održane su dječje igre zabavno-edukacijskog karaktera o temi upoznavanja s običajem Dužijance. U igrama, koje su bile natjecateljskog karaktera, sudjelovala su djeca iz četiri osnovne škole. Djeca koja nisu sudjelovala u natjecanju sudjelovala su u likovnoj radionici.
U sklopu programa nastupile su i najmlađa i srednja folklorna skupina HKC „Bunjevačko kolo” kao i dječja folklorna skupina „Preporod” iz Dugog sela. Program, zbog kiše, nije mogao biti održan na Gradskom trgu nego u prostorijama Centra. U poslijepodnevnim satima druženje djece nastavljeno je koncertom Dušana Svilara u okviru kojega je mons. Stjepan Beretić, brojnoj publici predstavio katedralnog malog bandaša i bandašicu Martina Vukova i Martinu Dulić.
Središnji dio manifestacije „Djeca u Dužijanci” održan je u nedjelju 2. srpnja. Djeca su svečanom misom zahvalila Bogu za ovogodišnju žetvu i kruh svagdašnji. Misu je predvodio mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik, u zajedništvu s mons. Andrijom Anišićem, predsjednikom Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca” i vlč. Lazarom Novakovićem. Među djecom u narodnoj nošnji, osim malih folkloraša, bili su i oni najmanji iz dva subotička vrtića koji nose ime Bl. Marije Petković – „Sunčica” i „Biser” sa svojim odgojiteljima i odgojiteljicama.
Manifestacija djeca u Dužijanci završila je svečanim zajedničkim ručkom djece i odraslih. Manifestaciju su svojim nazočnošću podržali predstavnici grada Subotice dopredsjednikom skupštine Grada te Hrvatskog nacionalnog vijeća, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatske čitaonice, UBH „Dužijanca”, Katoličkog društva „Ivan Antunović”, Dječje ustanove „Naša radost” i drugi.

5 srpnja 2017

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *