Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Duhovni kutak

Prihvati križ

Prihvati križ

„Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti. Ta što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije, a sebe samoga izgubi ili sebi naudi? Doista, tko se zastidi mene i mojih riječi, toga će se i Sin Čovječji stidjeti kada dođe u slavi svojoj i Očevoj i svetih anđela. A kažem vam uistinu: neki od nazočnih neće okusiti smrti dok ne vide kraljevstva Božjega“ (Lk 9, 23-27).

Prihvati križ … Ove riječi možemo shvatiti dvojako – prihvatimo svoj križ koji nosimo kroz život, sve one muke, probleme i shvatimo ih kao „ulaznicu“ u Nebesa ili prihvatimo priču o Isusovom križu, o tome da je postojao i postoji, živeo na ovoj zemlji netko ko je život svoj dao za nas. Isus Krist …

Naš križ su sve one poteškoće, muke i problemi koji nas prate kroz život. No, borba i ustrajnost, pouzdanje u Boga i molitva nam pomažu da ih izdržimo, savladamo. Bog nam na leđa stavlja tačno onoliko tereta koliko možemo poneti; zna naše granice i ne prelazi naše ljudske sposobnosti. Kroz ceo život nas prate kušnje, kritike, razočaranja, predrasude, strahovi, promjene. No, uz vjeru, ljubav, prijatelje, molitvu, obitelj – sve se lakše podnosi.

Prihvatajući Isusov križ prihvatamo Božje kraljevstvo. No, našoj ljudskoj logici je teško shvatiti šta se sve izdešavalo u Njegovom životu i na Kalvariji. Bog je svoga Sina predao u smrt – toliko nas voli. Teško je to shvatiti, jer – „Moje misli nisu vaše misli, moji putovi nisu vaši putovi“ (Iz 55,8). Križ nije neuspjeh, poraz. On označava ljubav Božju prema nama, Bog nas želi spasiti. Pouzdanje i povjerenje u Isusa vodi nas u vječni život. Kada prihvatamo križ na poseban smo način u zajedništvu s Isusom. Pozvani smo odolijevati napastima, napadima. Potrebni su vrijeme, iskustvo, zrelost, godine da bismo mogli razumjeti pravo značenje križa, njegovu mistiku. A kao Isusovi sljedbenici moramo ga svaki dan strpljivo nositi. Tajna, mistika križa može se shvatiti samo vjerom.

Korizmu iskoristimo na najbolji mogući način da još više, svjesnije shvatimo tajnu, snagu, težinu Isusovog i svog križa, i da sve poteškoće koje u životu imamo savladamo uz vjeru i Božju pomoć.

Jelena Pinter

6 ožujka 2017

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *