Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Maroko: ukinuta smrtna kazna za ‘zločin otpadništva od islama’

Maroko: ukinuta smrtna kazna za ‘zločin otpadništva od islama’

Dobra vijest stiže iz Maroka, gdje je ukinuta smrtna kazna za ‘zločin otpadništva od islama’. Visoko vijeća ulemâ, vrhovna vjerska vlast u zemlji, izokrenula je pravorijek oprečnoga sadržaja, usvojenog 2012. godine. Osvrnuvši se na objavljenu vijest, u razgovoru za našu radiopostaju, profesor islamistike i povijesti arapskih zemlja na katoličkom sveučilištu u Milanu, Paolo Branca istaknuo je povijesnu važnost zaokreta; prvi put se nekažnjavanje otpadništva priznaje općim načelom, premda se smrtna kazna zbog otpadništva u mnogim državama nije primjenjivala.
Na primjedbu da Kuran za odmetništvo ne propisuje smrtnu kaznu, ni kamenovanje za preljub, rekao je kako tradicionalna predaja, zvana „Suna“, to pripisuje Proroku, a razvidno je kako tu predaju treba ‘kontekstualizirati’. Kada je islamska zajednica bila malobrojna, kada je na čuvenom hodočašću iz Meke u Medinu sudjelovalo sedamdeset, osamdeset osoba, tada se odmetništvo moglo smatrati izdajom, jer je bio upitan opstanak zajednice. U svijetu danas živi milijarda i 600 milijuna muslimana; ako netko napusti islam, mislim da nije upitan ostanak ni jedne muslimanske zajednice – kazao je profesor Branca.
Na upit može li se Maroko smatrati prethodnicom novoga muslimanskog shvaćanja, rekao je da je Maroko dosta stabilna zemlja, a nije ju zahvatilo arapsko proljeće kao druge države koje su upale u teškoće, pa i u manjak sigurnosti. Maroko može biti država predvodnica ne samo u Magrebu već i u čitavoj sjevernoj i mediteranskoj Africi, zajedno s drugim prosvijetljenim monarhijama poput Jordana – zaključio je profesor Branca.

14 veljače 2017

Nema komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *