Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Nadbiskup Hočevar otvorio je Sveta vrata u Jubilarnu Godinu Milosrđa

Nadbiskup Hočevar otvorio je Sveta vrata u Jubilarnu Godinu Milosrđa

Nakon što je 8. prosinca u bazilici u Vatikanu Sveta vrata otvorio papa Franjo, nedjelju dana kasnije, 13. 12. 2015, sveta vrata katedrala svečano su otvorena i u svim biskupijama u Srbiji, kao i drugdje po svijetu. Povod takvom veličanstvenom činu je papino proglašenje Jubilarne Godine Milosrđa (8. 12. 2015 – 20. 11. 2016). Taj dan bio je svečan i za Beogradsku nadbiskupiju. U Nišu je nadbiskup mons. Stanislav Hočevar svečani čin obavio tijekom prijepodneva, a u Beogradu u Crkvi Krista Kralja u 18 sati. Svečanost u Beogradu započela je u parku Nadbiskupije litijom, kada je povorka krenula prema glavnom ulazu crkve, gdje je uslijedio središnji čin i obred otvaranja Svetih vrata. Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar tako je ulaskom u obnovljenu crkvu u Krunskoj 23 započeo Godinu Milosrđa. Cijeli taj obred i svečanu svetu misu pratio je svojom pjesmom Ekumenski moški zbor iz Beograda. Nakon svečanog čina otvaranja vrata uslijedila je svečana sveta misa, koju je u prepunoj crkvi predvodio nadbiskup Stanislav Hočevar.
Na svečanosti u Nišu i Beogradu, kuda će se u Jubilarnoj godini hodočastiti iz svih župa Nadbiskupije, sudjelovali su mnogi svećenici i veliki broj vjernika. U Beogradu je koncelebrirao i otpravnik poslova apostolske nuncijature mons. Janoš Blahovijak. Većinsku Srpsku pravoslavnu Crkvu zastupao je vikar Njegove svetosti patrijarha Irineja vladika Artemije s pratnjom, prisustvovali su i predstavnici Crkve reformacije, predstavnici Uprave za suradnju s Crkvama i vjerskim zajednicama, kao i Vojske Srbije.
Otvaranje Godine Milosrđa poziv je svim ljudima bez razlike, naglasio je mons. Hočevar, i pozvao da u ovoj posebnoj godini budemo blagovijesnici siromaha, što to znači prihvatiti djecu i mlade koji su najugroženiji i koji još nemaju budućnosti, dok je većinsku Crkvu pozvao na još veće međusobno zalaganje u ekumenskom i međuvjerskom dijalogu.

15 prosinca 2015

Nema komentara

Odgovori