Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Misno slavlje u svetištu u Namugongu u prigodi 50. obljetnice proglašenja svetima Carla Lwange i drugova

Misno slavlje u svetištu u Namugongu u prigodi 50. obljetnice proglašenja svetima Carla Lwange i drugova

Svjetovni užici i ovozemaljska moć ne daju dugotrajan mir i sreću, već vjernost Bogu, poštenje i neporočnost života, istaknuo je papa.

Svjetovni užici i ovozemaljska moć ne daju dugotrajan mir i sreću, već vjernost Bogu, poštenje i neporočnost života, istaknuo je 28. studenoga papa Franjo u propovijedi na misnom slavlju koje je u prigodi 50. obljetnice proglašenja svetima Carla Lwange i drugova slavio u svetištu u Namugongu nedaleko od Kampale. Prije mise Papa je odao počast mučenicima Anglikanske Crkve. Svjedočanstvo mučenika ne treba čuvati u nekom muzeju, nego ga treba objavljivati na svakom mjestu, poručio je. U svetištu i oko svetišta vladala je tišina, sabranost i molitva, ali i velika radost među desetinama tisuća okupljenih vjernika, prenosi Radio Vatikan.
Drugi dan apostolskoga putovanja Svetoga Oca u Ugandi započeo je dakle u znaku ekumenizma krvi. Papa je najprije posjetio anglikansko svetište u Namugongu gdje je otkrio spomen ploču dvadeset i trojici anglikanskih mučenika, koji su mučeni i ubijeni na kraju devetnaestoga stoljeća, a potom se zajedno s anglikanskim biskupom zadržao u tihoj molitvi. Iz anglikanskoga svetišta Sveti Otac se u papamobilu zaputio u katoličko svetište, posvećeno blaženom papi Pavlu VI., podignuto na mjestu gdje je 3. lipnja 1886. godine bio spaljen sveti Carlo Lwango zajedno s 21 drugom, koje je zaštitio od bolesnih pažnji kralja Mwande i u vrijeme najžešćega kršćanskoga progona uveo u vjeru. Oni pred kraljem nisu zatajili svoju vjeru u istinskoga kralja Isus Krista. Slobodno je svjedočenje ovih mučenika, od kojih su mnogi bili vrlo mladi, doprlo do krajnjih granica zemlje, a velika je baština koju valja prenositi. Ovom se baštinom ne obogaćuje prisjećajući se okolnosti ili čuvajući je u nekom muzeju kao da je neki dragulj. Uistinu je častimo, a sve svece častimo, ako njihovo svjedočenje nosimo svojim kućama i svojim bližnjima, na radna mjesta i u građansko društvo; kad smo u svom kraju ili kad odlazimo u najudaljenija mjesta svijeta, ustvrdio je Papa.
Ne može se obuzdati dar Duha Svetoga, istaknuo je, podsjećajući kako su sveti Carlo Lwanga i drugovi, nakon što su poučeni u vjeri, prenijeli ono što su primili u opasnim vremenima, te kako njihovo svjedočenje i danas govori, naviješta Krista i snagu Križa. Nije bio ugrožen samo njihov život, nego i život dječaka koji su bili povjereni njihovoj skrbi; nisu se bojali drugima naviještati Krista, čak i po cijenu života. Njihova je vjera postala svjedočanstvo. Štovani kao mučenici, njihov primjer danas nadahnjuje mnoge u svijetu. Oživljavajući dar Duha Svetoga, poput mučenika, i mi ćemo postati učenici misionari koje Krist zove da to budemo za svoje prijatelje i za one koji nam nisu skloni. To otvaranje započinje u obitelji, školi ljubavi i milosrđa, a očituje se u skrbi za starije, siromašne, udovice i siročad, istaknuo je Papa.
Svjedočenje mučenika očituje da svjetovni užici i zemaljska moć ne daju trajnu radost i mir, već vjernost Bogu, poštenje, neporočnost života i iskreno zauzimanje za dobro drugih. Ovo ne umanjuje naše zauzimanje u svijetu, kao da gledamo samo na budući život. Naprotiv, daje smisao ovozemaljskom životu i pomaže nam doprijeti do potrebitih, te da s drugima surađujemo za opće dobro i gradimo pravednije društvo, koje bi promicalo ljudsko dostojanstvo, ne isključujući nikoga, branilo život, dar Božji, i štitilo prirodne divote, sve stvoreno, našu zajedničku kuću, zaključio je Sveti Otac.

29 studenoga 2015

Nema komentara

Odgovori