Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Zaklada Adris donirala UBH “Dužijanca”

Zaklada Adris donirala UBH “Dužijanca”

Jučer su svečanosti dodjele zakladnih sredstava Zaklade Adris u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu nazočili predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” msgr. dr. Andrija Anišić, direktor Udruge Marinko Piuković te voditelj projekta Nikola Perušić. Provodeći svoju temeljnu misiju promicanja kulture izvrsnosti, znanja i solidarnosti te stvaranja naprednijeg hrvatskog društva, Zaklada Adris, najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe je deveti put od svog osnutka, dodijelila donacije najboljim projektima iz programa Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota. U ovom natječajnom ciklusu dodijelila je više od tri milijuna kuna za 77 donacija i stipendija dok je, uključivši i ovaj donacijski ciklus, dosad dodijelila ukupno više od 33 milijuna kuna. Udruga bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” natjecala se s prijedlogom projekta Muzej Dužijanca – identiteta vojvođanskih Hrvata koji je bio prvoplasiran na popisu projekta u okviru kategorije Baština. Ovaj projekt vrijedan je 140.000 kuna. Dobivenim srdstvima obavit će se nužni restauratorski radovi na najstarijim i najvrjednijim starim žetelačkim strojevima koji se predstavljaju javnosti u okviru Dužijance. Paralelno s time pokreće se i inicijativa za otvaranje Muzeja Dužijance kako bi eksponati mogli stajati na raspolaganju zainteresiranima tijekom cijele godine. U tako koncipiranom izložbenom prostoru na suvremen način predstavila bi se ljepota tradicije-baštine nacionalnog izričaja našeg naroda. Subotica, kao duhovno središte Dužijance i hrvatske manjine u Srbiji dobila bi dugo očekivani dom u koji bi, uvjereni smo, rado dolazili turisti iz inozemstva i tuzemstva. Taj dom zasigurno će biti osobito drag onima koji su uslijed povijesnog vihora i drugih razloga morali otići s ovih prostora, a koji se tijekom blagdana uvijek rado vraćaju svojim korijenima. Tako bi ubuduće mogli i u Muzeju Dužijance utoliti svoju nostalgiju, te održavati bliskost sa svojim zavičajem i divnim običajima bunjevačkih Hrvata.
Na svečanosti održanoj u u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu dobitnicima donacija i stipendija te ostalim gostima obratili su se predsjednik Uprave Zaklade Adris Korado Korlević te predsjednik Uprave Adris grupe, mr. sc. Ante Vlahović.
Predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” msgr. dr. Andrija Anišić u povodu primanja ove donacije ističe: Danas sam izuzetno sretan i ponosan. Nije se često događalo da se ovakve donacije od bilo koga dodijele nekoj hrvatskoj udruzi u R. Srbiji. U svom promotivnom materijalu koji je objavljen jučer ujutro u Večernjem i Jutarnjem listu te u Glasu Istre, ističe se: „Projekti koje je Zaklada Adris poduprla sam su vrh hrvatske, ali i svjetske znanosti, kulture i umjetnosti“. Ponosni smo i zahvalni Zakladi Adris što je i naš projekt o Dužijanci svrstan u taj vrh. To priznanje i dodijeljena sredstva označuju značajnu prekretnicu u povijesti stogodišnjeg običaja Dužijance i otvara mogućnost da Dužijanca u budućnosti dade još veći doprinos u promicanju identiteta bunjevačkih Hrvata. Zahvaljujem direktoru naše Udruge Marinku Piukoviću, dopredsjedniku Lazi Vojnić Hajduku i Nikoli Perušiću koji su zaslužni što je naš projekt izrađen i predstavljen na izvrstan način i onda prihvaćen i doniran od Zaklade Adris.

25 studenoga 2015

Nema komentara

Odgovori