Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Proslavljen Zavjetni dan u Bačkom Monoštoru

Proslavljen Zavjetni dan u Bačkom Monoštoru

U Bačkom Monoštoru se tradicionalno 13. listopada svake godine svečano slavi “Zavitni dan”. Utemeljen je za župnikovanja Matiše Zvekanovića. Povod utemeljenju su bile prijeteće ratne okolnosti 1944.: bilo je izgledno da će partizansko–rusko topništvo sravniti Monoštor. Ipak, seljani nisu izbjegli, nego su svi se okupili u crkvi sv. Petra i Pavla. Župnik je zaiskao od Boga i Gospe pomoć za selo nad koje se imalo sručiti veliko zlo. I župnik i seljani su molili Boga i Gospu da ih poštedi velikog zla. Molba im je bila uslišana: generali su promijenili nakanu, partizansko-ruske snage nisu sravnile selo, a u zahvalnost su se Monoštorci zavjetovali da će svake godine 13. listopada točno u podne svetom Misom zahvaljivati Bogu i Gospi za spasenje.

 

Od tada se u Monoštoru ne radi toga dana, a seljani se u župnoj crkvi okupljaju na misnom slavlju. Od 1944. godine kada su Monoštorci skupa sa svojim župnikom Matišom Zvekanovićem načinili zavjet Gospi, do ove godine nije se nijednom dogodilo da u selu nije bio proslavljen Zavjetni dan sa sv. misom u podne.

 

Tako je i ove godine po 70. put proslavljen Zavjetni dan sela Bački Monoštor. Gost-svećenik koji je predvodio misno slavlje i propovijedao bio je mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik bazilike svete Terezije Avilske u Subotici. Na svetoj misi koncelebrirali su i svećenici iz okolnih župa. U okviru svete mise Monoštorcima je predstavljena i Radio Marija Srbije. Na koncu svete mise, pred kipom Gospe Fatimske izmoljena je posveta Srcu Marijinu.

 

Poslije sv. mise u dvorištu župe upriličeno je narodno kolo. Glazbena pratnja bili su monoštorski svirci, a na valovima Radio Marije naši slušatelji su mogli pratiti direktan prijenos ovog euharistijskog slavlja.

 

Ovom prilikom zahvaljujemo se župniku vlč. Goranu Vilov i svim mještanima, domaćinima na lijepom gostoprimstvu i dobroti koju su nam ukazali.

Uredništvo Radio Marije Srbije

12138335_10204654438831555_7089687915447108954_o az1 gospa33

 

 

20 listopada 2015

Nema komentara

Odgovori