Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Papa proglasio svetima roditelje sv. Male Terezije

Papa proglasio svetima roditelje sv. Male Terezije

U tijeku biskupske sinode na kojoj se raspravlja o obitelji i na Svjetski dan misija te 90 godina nakon proglašenja svetom Terezije od Malog Isusa, papa Franjo je danas uz sudjelovanje velikog mnoštva vjernika proglasio svetima njezine roditelje Louis Martina i Mariu Zeliu Guerin, očiti primjer obiteljske svetosti, poziva i duboke vjere. I oni su prvotno željeli stupiti u redovničke zajednice, ali ih je život doveo do braka. Imali su devetero djece, ali ih je samo petero preživjelo. Ovo je prvi slučaj kanonizacije jednog bračnog para.

 

Zajedno s njima Papa je kanonizirao i svećenika Vincenza Grossia, utemeljitelja Družbe kćeri oratorija i majku Mariju od Bezgrešnog začeća, vrhovnu poglavaricu Kongregacije sestara Družbe presvetog križa. Svoju propovijed papa Franjo je usredotočio na služenje na koje je Isus pozvao svoje učenike.

 

Na početku homilije Papa je polazeći od misnih čitanja naglasio, kako nam ona govore o služenju, i pozivaju nas da slijedimo Isusov put poniznosti i križa. Isus je ideal sluge, rekao je Papa, te upozorio kako on nije ideal za oponašanje, već koji treba slijediti, jer “Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkup za druge”.

 

Tako nam Isus posvješćuje da ima autoritet kao sluga, jer je sposoban poniziti se, i u konačnici dati svoj život. Papa je naglasio i kako je Isus “milostiv i milosrdan Veliki svećenik”. U tom je kontekstu pojasnio kako postoji nepodudarnost između načina razumijevanja moći svjetovnim mjerila i poniznog služenja koje bi trebalo biti karakterizira vlasti, kako je primjer dao Isus.

Svatko od nas, u određenoj mjeri kao krštenik imao udio u Kristovom svećeništvu: vjernik laik u općem svećeništvu, svećenik u službi svećeništva. Na taj način svatko može dobiti dobrotvornu ljubav koja proizlazi iz Njegovog otvorenog srca, bilo za sebe ili za druge i tako postali ‘protok’ ljubavi, suosjećanja, osobito bolesnima, onima u nevolji, očaju ili usamljenosti.

 

Na kraju homilije papa Franjo se osvrnuo i na nove svece Katoličke Crkve koji su proglašeni na početku euharistijskog slavlja.

Sv. Vincenzo Grossi bio gorljivi svećenik, uvijek pozoran na potrebe ljudi, osobito krhkih i mladih. Želio je razlomiti kruh Riječi i biti dobar Samarijanac najpotrebnijima.

Marija od Bezgrešnog Začeća brinula je o djeci i siromašnim bolesnicima, a supružnici Louis Martin i Maria Zelia Guerin su kao kršćani živjeli u obitelji i svakodnevno u svoje okruženje generirali vjeru i ljubav. U tom okruženju odgojili su svoje kćeri, među kojima je i sv. Terezija od Djeteta Isusa.

 

Svjedočansko novih svetaca potiče i nas staviti se na put radosnog služenja našoj braći s povjerenjem u Božju pomoć i majčinsku zaštitu Marije.

Uz mnoštvo vjernika na misi su sudjelovali i izaslanici zemalja iz kojih potječu novi sveci.

Španjolsku je predstavljao ministar unutarnjih poslova Jorge Fernandez Diaz. Francusku je također zastupao ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve, a Italiju ministrica ustavne reforme Maria Elena Boschi.

 

Preuzeto: ika.hr

19 listopada 2015

Nema komentara

Odgovori