Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Proslava svetkovine Uskrsa u Beogradu

Proslava svetkovine Uskrsa u Beogradu

Svečano euharistijsko slavlje na Uskrs, 4. travnja 2021. godine u 10 sati, u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju župnika katedralne crkve vlč. Mihaela Sokola i mons. Marka Čolića.

Na samom početku svečanog misnog slavlja nadbiskup Hočevar uputio je riječi pozdrava i čestitke svim prisutnim vjernicima ali i onima koji su euharistijsko slavlje pratili preko Radio Televizije Srbije, Radio Marije Srbije, ali i putem ostalih sredstava komunikacije. Naime nadbiskup je u svom uvodu podsjetio sve vjernike na dane Vazmenog trodnevlja koje je Crkva u zajedništvu sa svojim vjernicima proslavila kao i na dan samog Uskrsa – početka vječnog života „po velikoj i neizrecivoj dobroti Svevišnjega, dostojno smo slavili Veliki četvrtak kao dan novoga zajedništva, utemeljenog na Tajni Euharistije, svećeništva i nove zapovijedi ljubavi; zatim Veliki petak – čudesni prijelaz iz duhovnog ropstva u slobodu djece Božje, a sada pak započinjemo slaviti neizmjerljivi vrhunac svih vrhunaca – Uskrsnuće našega Gospoda Isusa Krista“ Svoju homiliju nadbiskup Hočevar započeo je citiranjem Poslednice na kojoj je i utemeljio cijelu propovijed.

Beogradski nadbiskup podsjetio je vjernike na značaj jednog od najradosnijih praznika koji slave kršćani, praznika života, koji predstavlja novi početak za sve, jer Isus je umro i uskrsnuo da bi ljude oslobodio grijeha, da bi im pružio šansu za novi život. Novi život bez mržnje, straha, laži, pasivnosti, ravnodušnosti, žalosti. Kada se rađa novi život tu jednostavno nema mjesta za tugu, bol i žalost već samo za radost i sreću; zato i kršćani trebaju biti radosni jer se Isus rodio na život vječni, uskrsnućem, postao je opet vođa živih.

Nadbiskup Hočevar osvrnuo se i na aktuelnu situaciju sa pandemijom virusa koja pogađa sve, bez razlike ali i uputio riječi ohrabrenja svim vjernicima kao i poticaj da je Božjoj ljubavi sve moguće samo je potrebno vjerovati. „Ako po Božjem daru vjerujemo i po Njegovoj se dobroti okupljamo u Božjim svetištima, onda znamo da za čovječanstvo i ovaj svijet moramo egzistirati kao najbolja »sol«! Kao »sol« svake prevencije: protiv svake bolesti, protiv svakoga zla i tame! Mi svojim duhom, duhovnošću, odnosima, činima i djelima, riječima i odlukama ‒ onemogućujemo zarazu i pokvarljivost!“ riječi su beogradskog nadbiskupa.

Završivši homiliju porukom upućenom svim vjernicima „Nisu samo mučenici Kartagine ponavljali: »Sine dominico non possumus« ‒ svojim životom i mi danas ispovijedamo: Bez Uskrsloga, bez Uskrsloga kojeg susrećemo u lirurgiji i pričesti, bez Uskrsloga s kime se sjedinjujemo svake nedjelje, mi ne možemo živjeti: egzistencija naše soli, našeg kvasca i svjetla ‒ nestala bi bez tog Sunca Pravde. Bez sjedinjenja s Uskrslim mi nismo više nositelji nade, bez Njegove snage onemoćali smo, bez Njegove prisutnosti mi nestajemo.“ – rekao je nadbiskup.

8 travnja 2021

Nema komentara

Comments are closed.