Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Misa biskupskog ređenja mons. Ivana Štironje

Misa biskupskog ređenja mons. Ivana Štironje

U katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru služila se misa s obredom biskupskog ređenja imenovanoga kotorskog biskupa mons. Ivana Štironje koja se mogla pratiti u izravnom prijenosu na RTV Herceg-Bosne i Laudato TV.

Glavi zareditelj je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, a suzareditelji su barski nadbiskup i apostolski upravitelj Kotorske biskupije mons. Rrok Gjonlleshaj te mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić.

U misnome slavlju sudjelovao je predsjednik BK BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda zrenjaninski biskup Ladislav Nemet i petnaestak nad/biskupa iz BiH, Srbije, Hrvatske i okolnih zemalja. Na misi sudjelovao je i savjetnik Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini mons. Amaury Medina Blanco.

Tu su bili i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko te provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić.

Izabrani biskup Štironja svoje je biskupsko geslo uzeo iz Prve poslanice sv. Ivana apostola i evanđelista, svoga nebeskog zagovornika, koje glasi „Bog je ljubav“, latinski „Deus caritas est“.

Ustoličenje novoga kotorskog biskupa bit će 27. travnja, na blagdan bl. Ozane Kotorske, u 11 sati u katedrali Sv. Tripuna u Kotoru.

Imenovani biskup Ivan Štironja svim je srcem želio da ređenje bude u Kotoru, kao što je to i obznanio na svetkovinu sv. Tripuna u kotorskoj katedrali 3. veljače, no zbog iznimno loše epidemiološke situacije u Crnoj Gori i ograničenog kretanja i komunikacije biskupsko ređenje održava se u Mostaru.

Apostolski upravitelj Kotorske biskupije mons. Gjonlleshaj je na Misi posvete ulja na Veliku srijedu 31. ožujka iskazao zahvalnost svećenicima i vjernicima Kotorske biskupije na prijemu i suradnji za vrijeme njegovog upravljanja biskupijom, te pozvao na molitvu za svećenike, a posebno za novog biskupa mons. Štironju, kako bi u svojoj službi biskupiji, imao potrebnu duhovnu snagu i potporu. Papa Franjo imenovao je mons. Štironju novim kotorskim biskupom 22. prosinca 2020. godine.

8 travnja 2021

Nema komentara

Comments are closed.