Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Nadbiskup Gallagher: Razoružanje je etički imperativ

Nadbiskup Gallagher: Razoružanje je etički imperativ

U videoporuci tajnika za odnose s državama upućenoj sudionicima susreta na visokoj razini ovogodišnje konferencije o razoružanju u Ženevi ističe se poticaj Svete Stolice na zauzimanje kako bi se utvrdili trajni sporazumi na putu mira: „Nitko nije siguran sve dok svi nisu na sigurnom“. Nadbiskup je u videoporuci prije svega prenio srdačne pozdrave pape Franje i njegovu nadu da će ta konferencija, kroz obnovljeni osjećaj hitnosti i suodgovornosti, brzo prevladati sadašnju tešku situaciju, rekao je nadbiskup Gallagher, a prenosi Vatican News.

 Pogled Svete Stolice obuhvaća u potpunosti pitanje naoružanja, i teži cilju koji odgovara najdubljim željama ljudskoga srca, odnosno životu u miru, sigurnosti, stabilnosti, dok – kako je primijetio nadbiskup – sadašnje raspoloženje uzajamnoga nepovjerenja i slabljenja multilateralizma priječi nastojanja u tom smislu. Vatikanski je predstavnik također izrazio zabrinutost zbog nezakonite trgovine lakim i malokalibarskim oružjem, kao i zbog eksplozivnoga oružja, posebno na nastanjenim prostorima, koje postaje sve manje ‘konvencionalno’, a sve više oružje za masovno uništenje, potičući kaos u gradovima, školama, bolnicama, bogoštovnim mjestima i glavnim infrastrukturama.Pred golemim izazovima s kojima se međunarodna zajednica mora danas suočiti, razoružanje se ne može više smatrati fakultativnim ciljem. Ono je etički imperativ – istaknuo je nadbiskup. Sveta Stolica stoga potiče sudionike na konferenciji da usvoje obnovljeno uvjerenje o hitnosti i obvezu za postizanjem konkretnih i trajnih dogovora usmjerenih na mir i bratstvo. Neka bi pitanja trebala nadići individualne interese i programe.

Međutim, primjećuju se i ohrabrujući znakovi, kao što je stupanje na snagu Sporazuma o zabrani nuklearnoga oružja (TPNW) i nedavni produžetak Novog sporazuma o smanjenju strateškoga oružja (New START) između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Svijet slobodan od nuklearnoga oružja moguć je, i potreban – primijetio je nadbiskup. Potrebna je, međutim, povezanija i odgovorna suradnja, kako je pokazala pandemija bolesti COVID-19. I, kako je papa Franjo više puta primijetio, bit ćemo u stanju prevladati sadašnju krizu jedino ako budemo radili zajedno, kao sjedinjena ljudska obitelj. Nitko nije na sigurnom sve dok svi nisu na sigurnom – istaknuo je nadbiskup Gallagher.

26 veljače 2021

Nema komentara

Comments are closed.