Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

90. obljetnica rođenja pokojnog zrenjaninskog biskupa Ladislava Huzsvára

90. obljetnica rođenja pokojnog zrenjaninskog biskupa Ladislava Huzsvára

U prigodi 90. obljetnice rođenja pokojnoga prvog zrenjaninskog biskupa mons. Lászla (Ladislava) Huzsvára, nedavno utemeljeni Krug prijatelja Lászla Huzsvára, koji djeluje u okviru udruge Kršćanski intelektualni krug, okupio se 20. veljače u župnoj crkvi Imena Marijina u Novom Sadu kako bi Bogu preporučili dušu toga pastira Crkve.

Misu je predvodio preč. Róbert Erhard, domaći župnik i naslovni opat, u zajedništvu s fra Karlom Harmathom, predstojnikom franjevačke kuće u Novom Sadu. „Krug prijatelja Huzsvára, osnovan u siječnju ove godine, odlučio je da ovu misu prikažemo za vječni pokoj biskupa koji je bio župnik ove župe, iz koje je bio uzdignut na čast biskupstva. Ta čast za njega nije bila prilika i mogućnost da se sam istakne, nego obveza da još više prigrli zajednicu. On je istaknuta ličnost Katoličke Crkve u Srbiji. Bio je čovjek koji je znao prihvaćati svakoga pojedinačno. Sve ljude je podjednako prihvaćao – svaki pojedinac za njega bio je važan. Mi svećenici, koje je uvijek s velikim oduševljenjem primao, to smo iskusili na više načina. Imao je strpljenja za nas, savjetovao nas je i pomagao. Isto se tako brinuo za svakoga člana Crkve”, kazao je o. Harmath u uvodu mise. Istaknuvši da Zrenjaninska biskupija svjedoči o tome kako je i najmanje zajednice, gdje je bilo samo nekoliko katolika, prigrlio i poticao na to da međusobno njeguju duh zajedništva, o. Harmath je rekao da kršćanska Crkva ne može sebe zvati Crkvom ako ne njeguje međusobno zajedništvo i ljubav. „Biskup je na tom području radio zdušno. Ništa mu nije bilo teško. Jedan njegov prisni suradnik primijetio je da je odlazio na krizmu i onda kada je u župi bio samo jedan krizmanik. Bio je pionir i na polju crkvenog tiska. Petnaestak godina od pokretanja tada jedine katoličke tiskovine u bivšoj Jugoslaviji, beogradske ‘Blagovijesti’, i sam je pokrenuo, na poticaj i uz podršku svećenika Subotičke biskupije, časopis ‘Hitélet’. Bio je dar za našu Crkvu. Njegovi tragovi ostaju među nama”, kazao je o. Harmath.

Župnik Erhard u homiliji je, među ostalim, istaknuo: „Često se teško može doprijeti do ljudi kada dođu do titula i položaja. Nije bilo tako s pokojnim biskupom, jer on je bio jedan od nas. Ostao je u njemu korijen dječaka sa sela. Nije se bojao prihvatiti biskupstvo baš u Zrenjaninskoj biskupiji, koja se ne može pohvaliti da obiluje ogromnim materijalnim dobrima. Prihvatio je biti pastir i da ostavi nama onu ostavštinu od koje se možemo hraniti. On je sebe dao kroz riječ. Molimo Gospodina da nam ulije mudrost da ne životarimo, nego da znamo koristiti svoje talente i tako obogaćivati jedni druge i Crkvu Kristovu i biti svjedokom Kristove ljubavi prema ljudima”.

Istoga dana misa zahvalnica slavljena je i u zrenjaninskoj katedrali. Predvodio ju je zrenjaninski biskup i Húzsvárov nasljednik mons. Ladislav Német zajedno sa svećenicima Zrenjaninske biskupije. Nakon mise izmoljena je molitva za pokojnoga biskupa na njegovom grobu u kripti katedrale.

23 veljače 2021

Nema komentara

Comments are closed.