Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Kardinal Puljić predvodio misu za preminule od koronavirusa

Kardinal Puljić predvodio misu za preminule od koronavirusa

U večernjim satima u subotu 20. veljače u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić slavio je misu za sve preminule od koronavirusa u Europi te posebno u Bosni i Hercegovini.

Uvodeći u misno slavlje kardinal Puljić pojasnio je da su se članice Vijeća europskih biskupskih konferencija, kojih ukupno ima 39, tako rasporedile da se u svakoj zemlji jednoga korizmenog dana osim nedjelje slavi misa za sve preminule u Europi. Dodao je da je Bosna i Hercegovina na redu upravo ove subote pa je odredio da tijekom te mise u znak solidarnosti posebno mole za sve preminule u Europi i posebno u Bosni i Hercegovini od pandemije ali i od drugih bolesti.

Na početku propovijedi kardinal Puljić kazao je da mole za žrtve pandemije koronavirusa u Europi koje su tako brojne da se „čovjek zgrozi slušajući svakoga dana broj mrtvih“. „Hvala Bogu da se taj broj u posljednje vrijeme smanjio. Međutim, to je potresan trenutak. Istina je da se umire i od drugih bolesti: srčanih bolesti, raka… ali te druge bolesti nisu tako zarazne“, kazao je kardinal Puljić dodajući da koronavirus u čovjekovu tijelu razara ona mjesta koja su već „načeta“ te uzrokuje smrt. Istaknuo je da tu bolest ne treba uzimati olako napominjući da ima osoba koje u javnosti iznose neozbiljne komentare i „floskule“.

Na kraju propovijedi kardinal Puljić kazao je da je u danima provedenim u bolnici i liječenja od koronavirusa i sam iskusio nemogućnost dolaska u posjet te još jednom potaknuo da svi koji osjete zarazu na vrijeme pozovu svećenika da ih opremi svetim sakramentima. „Moramo sačuvati slobodu duha i zdrave kriterije kršćanske komunikacije i istinske solidarnosti jednih s drugima“, poručio je vrhbosanski nadbiskup, upućujući molitvu Kristu Gospodinu koji je došao na svijet radi grešnika „uđe u čovjekovu bolesnu stvarnost, sačuva ih od zla, oslobodi ih od straha i učini ih plemenitima i solidarnima u svim iskušenjima“.

U Molitvi vjernika molilo se za papu Franju, za obitelji pogođene smrću njihovih najbližih, za mlade, za pastire Crkve, za ljude u politici, liječnike, medicinske sestre, volontere i za sve koji nesebično ugrađuju svoje darove da se nadvlada snaga ovog zla te za sve preminule od pandemije koronavirusa u Europi i posebno u Bosni i Hercegovini.

22 veljače 2021

Nema komentara

Comments are closed.