Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Virtualno zasjedanje vatikanskoga Vijeća za gospodarstvo

Virtualno zasjedanje vatikanskoga Vijeća za gospodarstvo

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 17. veljače da je 16. veljače poslijepodne virtualno zasjedalo Vijeće za gospodarstvo, raspravljajući ovogodišnji budžet Svete Stolice.

Posebno je bilo riječi o primjeni motuproprija koji je papa Franjo objavio u prosincu 2020. o nekim nadležnostima u gospodarsko-financijskim pitanjima, odnosno proračuna, finacijskoga poslovanja kao i imenovanju službenih revizora.

Bitne novosti motuproprija, kojim se željela postići veća transparentnost vatikanskih financija, je prijenos ekonomskih i financijskih zadaća s Državnog tajništva na Upravu za imovinu Svete Stolice (Amministrazione del Patrimonio della Santa Sede – APSA).

Uz koordinatora Vijeća kardinala Reinharda Marxa u zasjedanju je sudjelovala i Charlotte Kreuter-Kirchhof, jedna od šest žena članica Vijeća, imenovana protekloga kolovoza. Među ostalim sudionicima zasjedanja bili su Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin i pročelnik Tajništva za gospodarstvo o. Juan Antonio Guerrero.

Vijeće za gospodarstvo osnovao je papa Franjo godine 2014. kao nadzorno tijelo administrativnih i financijskih struktura i djelatnosti Rimske kurije i ustanova povezanih sa Svetom Stolicom i Državom Grada Vatikana. Sljedeće je zasjedanje Vijeća najavljeno za travanj.

18 veljače 2021

Nema komentara

Comments are closed.