Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Pokrajinska vlada izdvojila sredstva za obnovu crkve Svetog Jurja u Petrovaradinu

Pokrajinska vlada izdvojila sredstva za obnovu crkve Svetog Jurja u Petrovaradinu

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je 11. siječnja biskupa Srijemske biskupije msgr. Đuru Gašparovića, predsjednicu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasnu Vojnić i zamjenika pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Gorana Kaurića. Na sastanku je bilo riječi o projektima očuvanja vjerske baštine u Vojvodini te je dogovoreno kako će Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine izdvojiti oko 20 milijuna dinara za obnovu unutrašnjosti crkve Sv. Jurja u Petrovaradinu.

„Danas smo imali veoma konkretan razgovor i dogovorili da već u veljači izdvojimo sredstva za projektnu dokumentaciju i odgovarajuće radove na rekonstrukciji crkve Svetog Jurja u Petrovaradinu, stare 320 godina, ali i drugih vjerskih objekata. Želimo udružiti snage, s Gradom Novim Sadom i zavodima za zaštitu spomenika, kako bismo sačuvali vjerske objekte i vratili im stari sjaj“, rekao je Mirović istaknuvši kako je Pokrajinska vlada u proteklim godinama sudjelovala u značajnim projektima očuvanja zajedničke kulturne baštine u Vojvodini.

„Bio je ovo izrazito plodonosan susret koji će donijeti puno toga za budućnost. Pokrajinska vlada učinila je puno za Srijemsku biskupiju i naših 29 župa kao i za crkvene objekte“, ističe biskup Gašparović.

„Crkva Sv. Jurja bit će dio turističke ponude te jedinstvena cjelina zajedno s rodnom kućom bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu čija je obnova, također, planirana za ovu godinu. Ipak, najveći uspjeh ovoga projekta za Hrvate u Srbiji nije kapitalno ulaganje u sakralnu baštinu naše zajednice na kojem smo izuzetno zahvalni, nije čak ni suradnja s Crkvom što uvijek potenciramo, nego je po prvi put institucionalno rješavanje otvorenih pitanja Hrvata u Srbiji u Autonomnoj Pokrajini Vojvodine. Imati zamjenika pokrajinskog tajnika za kulturu Gorana Kaurića unutar sustava pokrajinskih tijela znači rješavati otvorena pitanja na jedan potpuno novi, drugačiji, jednostavniji i učinkovitiji način.“, zaključuje Vojnić.

Podsjetimo, članovi Radne skupine HNV-a i Grada Novog Sada za rješavanje otvorenih pitanja hrvatske zajednice na području ovoga grada posjetili su 17. prosinca 2020. godine biskupa Gašparovića s ciljem bolje koordinacije predstavnika hrvatske zajednice angažiranih u strukturi HNV-a, vlasti te crkvenoga vodstva u projektima i planovima obnove sakralne baštine Petrovaradina.

13 siječnja 2021

Nema komentara

Comments are closed.