Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Nadbiskup Hočevar uputio izraze sućuti u povodu smrti patrijarha Irineja

Nadbiskup Hočevar uputio izraze sućuti u povodu smrti patrijarha Irineja

Beogradski nadbiskup i metropolit Stanislav Hočevar na dan smrti patrijarha Srpske pravoslavne Crkve Irineja (Miroslava Gavrilovića) 20. studenoga uputio je Srpskoj pravoslavnoj Crkvi izraze kršćanskog suosjećanja i blizine.

U pismu biskupima SPC-a nadbiskup Hočevar ističe da je s velikom strepnjom pratio bolesničke dane patrijarha Irineja, moleći se za njegovo zdravlje. „Sada pratimo vašu svetu Crkvu posebnom molitvenom ljubavlju“, istaknuo je u pismu sućuti nadbiskup Hočevar, izrazivši želju za prisjećanjem trenutaka zajedničkog života i nadanja.

Nadbiskup se prisjetio svoga dolaska u Beograd 2000. godine, kada je preuzeo katedru beogradskih nadpastira te činjenice kako je tada patrijarha Irineja upoznao kao vladiku niškog. „Upravo je grad Niš obilježen bogatom poviješću, a ta činjenica je u nama probudila veliku čežnju da godinu 2013. – sjećajući se 1700. obljetnice Milanskog edikta – obilježimo velikim znakom susreta Istoka i Zapada. Upravo zato smo više puta zajedno hodočastili i u Veneciju i u Milano. U svim tim razmišljanjima i hodočašćima otvarali smo svoja srca i svoj razum tolikim povijesnim pitanjima i tajnama“, ističe nadbiskup Hočevar, dodajući kako je upravo u tim godina Božja Promisao patrijarha Irineja podigla na patrijarhijski tron Srpske pravoslavne Crkve. Istaknuo je kako su u ovo vrijeme zajednički promišljali kako bi trebalo zajedničke poglede usmjeriti na godinu 2025. kada će svi kršćani proslaviti 1700. obljetnicu Prvog nicejskog sabora. „Patrijarh Irinej sada u vječnosti cijelu povijest spasenja ljudskoga roda gleda novim očima i novim pogledom. Molimo ga, da nas prati svojim zagovorom, kako bismo mogli shvatiti, što Sveti Duh govori svojoj Crkvi“, zaključio je nadbiskup Hočevar u pismu sućuti episkopima, svećenicima, monaštvu i vjernicima SPC-a, izrazivši im najdublje sućut i duhovnu blizinu, vapijući Svevišnjemu da ih u svemu blagoslovi i obdari svojim darovima.

20 studenoga 2020

Nema komentara

Comments are closed.