Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Umro patrijarh Srpske pravoslavne Crkve Irinej

Umro patrijarh Srpske pravoslavne Crkve Irinej

Od posljedica zaraze koronavirusom srpski patrijarh Irinej (90) umro je u petak 20. studenoga u 7:07 sati u Vojnoj covid bolnici „Karaburma“ u Beogradu, priopćeno je na službenoj stranici SPC-a.

Patrijarh Irinej (Gavrilović) rođen je 1930. u selu Vidova, kod Čačka. Na krštenju je dobio ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Bogosloviju je završio u Prizrenu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. Nakon završetka fakulteta otišao je na služenje vojnog roka, a po povratku je postavljen za profesora Prizrenske bogoslovije. Prije stupanja na dužnost profesora u listopadu 1959. u manastiru Rakovica patrijarh German postavio ga je za monaha te dobiva ime Irinej.

Dok je bio na službi profesora u Prizrenskoj bogosloviji poslan je na postdiplomski studij u Atenu.

Godine 1969. godine postavljen je za upravitelja Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije. S te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa srpskog patrijarha s titulom episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije, 1975. izabran je za niškog episkopa, navodi se u životopisu objavljenom na službenoj stranici Srpske pravoslavne Crkve.

Na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora 22. siječnja 2010. u Beogradu izabran je za 45. poglavara Srpske pravoslavne Crkve.

Patrijarh Irinej primljen je 4. studenoga u Vojnu covid bolnicu „Karaburma“ s dijagnosticiranim covidom-19.

20 studenoga 2020

Nema komentara

Comments are closed.