Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Središnji skup Inicijative „40 dana za život” u Novom Sadu

Središnji skup Inicijative „40 dana za život” u Novom Sadu

Središnji skup Inicijative “40 dana za život” održan je 12. listopada u vjeronaučnoj dvorani župe Imena Marijina u središtu Novoga Sada, nakon mise koja je na nakanu Inicijative služena u župnoj crkvi.

Više od 60 župljana sudjelovalo je u promišljanjima dvojice svećenika, te svjedočenjima sudionika miroljubivoga molitvenoga bdjenja za nerođene koje se u tekućem jesenjem ciklusu, od 23. rujna, organizira ispred novosadskog rodilišta. Sudionike je na početku pozdravio župnik župe Imena Marijina preč. Robert Erhard, zahvalivši mladima što daju primjer dosljednosti u svjedočenju Isusa „baš u ovome gradu i u ovim ekonomskim, političkim i svjetonazorskim prilikama“. Nikoleta Malenić predstavila je povijest Inicijative u Srbiji, a događaj je moderirao Andrija Blesić.

Župni vikar župe Imena Marijina Daniel Katačić predstavio je glavne dijelove enciklike „Evangelium vitae“ sv. pape Ivana Pavla II. Papa se poziva na geslo koje smo i mi izabrali u našoj jesenskoj kampanji: „Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh“ (Jr 1, 4-9). Kaže da je život dar i da čovjek nije gospodar čak ni svojega života, a napose ne tuđega“. Katačić je istaknuo dva izričita nauka Crkve iz ove enciklike.

Župnik u Novim Banovcima i Inđiji Dušan Milekić nagovor o temi duhovnog boja protiv zla i Zloga, započeo je karakterizirajući njegove dvije vrste. „Prva duhovna borba odvija se u nama. Shvaćamo li vrijednost života? Prihvaćamo li i vidimo sebe kao dijete Božje? Tu se javljaju naši razlozi usamljenosti, slaboće, razočaranosti, pa odbijamo Boga. Potrebno je osjetiti u zajedništvu s Bogom, u molitvi, da jesi Njegovo dijete.  Tada te ovaj svijet ne može slomiti, koliko god te udara i koliko god padaš. Kada postaneš prijatelj Kristov, onda braniš život, braniš ljepotu ljubavi koju je Bog utisnuo u sve nas. U onome trenutku kada su muž i žena iskazali jedno drugome ljubav, Bog je utisnuo plod ljubavi, još jedan“, kazao je predavač.

Sudionica molitvenoga bdjenja Marijana Beretić posvjedočila je da je razgovor o pobačaju s kolegicama s kojima radi osjetljiva tema, koju mnogi izbjegavaju. „Nije bilo svejedno stati ispred bolnice. Bog se za to pobrinuo i s kolegama češće razgovaram o ovome“. Miloš Subotić predstavio je „duhovne bisere“ koje je spoznao tijekom aktivnosti unutar Inicijative. „Ako se odlučimo na žrtvu i mislimo da smo nešto postigli, Gospodin će nam pokazati da to što se žrtvujemo nije naš uspjeh, već nam On daje da to možemo učiniti“, kazao je Subotić.

Među sudionicima skupa je, uz petoricu klerika sudjelovao i pastor zajednice evanđeoskih kršćana Nenad Radeka sa suprugom Vesnom, voditeljicom Savjetovališta za žene „Izaberi život“, koje praktičkim aktivnostima pomaže budućim majkama koje su obitelji i sredina odbacile a koje ne žele abortirati. Savjetovalište je partner ove Inicijative.

17 listopada 2020

Nema komentara

Comments are closed.