Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Rujanska Duhovna obnova za svećenike Srijemske biskupije

Rujanska Duhovna obnova za svećenike Srijemske biskupije

U srijedu, 23. rujna 2020., Ured za duhovnu formaciju svećenika Srijemske biskupije, na čelu s preč. Berislavom Petrovićem, organizirao je mjesečnu–rujansku duhovnu obnovu za svećenike Srijemske biskupije i redovnike koji djeluju na području Srijemske biskupije. Duhovnu obnovu je predvodio vlč. Tibor Szöllősi, župnik župe Sveta Rozalija, djevica iz Temerina (Subotička biskupija).

Duhovna obnova je započela okupljanjem i doručkom do 10.00 sati, a nakon toga je uslijedio službeni dio duhovne obnove koji je započeo molitvom trećeg časa. Nakon molitvenog djela, okupljenim svećenicima se, u ime organizatora, obratio preč. Berislav Petrović, pozdravljajući voditelja duhovne obnove, kao i sve okupljene svećenike sa željom da im i ovo duhovno prijepodne donese obilje duhovnih plodova.

Voditelj duhovne obnove, vlč. Tibor Szöllősi je pozdravio sve okupljene i dao početne smjernice za daljnji tijek duhovne obnove.

Danas ćemo promatrati lik i djelo svećenika kroz prizmu vjere i lik sv. Petra, apostola. Prije svega se moramo podsjetiti da je svećenik čovjek vjere, i to one krhke i isprobane vjere. Također, svećenik je pozvan predavati vjeru.

Ako pogledamo lik sv. Petra, apostola, nužno je uočiti da je on mora rasti u vjeri. To nije savršena vjera, nije konačna vjera, jer je ne bismo mogli nasljedovati. Štoviše radi se o vjeri koja je krajnje krhka, ali je isprobana – prokušana vjera.

Kada govorimo o vjeri, možemo izdvojiti još jednu osobu iz povijesti kršćanstva. To je sv. Franjo Asiški. On je oko 1220. doživio veliku krizu. Bježi od vlastite braće, nestao mu je osmjeh sa lica. Kako svjedoči brat Leo, najgore je to što mu je duša bolesna i ne vidi izlaz iz tame.

Kada govorimo o tome da je svećenik je pozvan predavati vjeru, potrebno je podsjetit se da je kroz povijest bilo nekoliko načina ili pristupa predavanja vjere. Može se izdvojiti dogmatski, moralni, pristup dužnosti i pristup tradicije ili običaja. Niti jedan od ovih pristupa ne smije biti svrha sebi, jer današnji čovjek želi biti slobodan od svake vrste autoriteta i vlasti nad sobom.

Božji pristup je pristup koji je uvijek aktualan. Njega možemo pronaći u 10 Zapovijedi Božjih. To je pristup koji budi zahvalnost i podsjeća na Božja djela u prošlosti, poručio je vlč. Tibor Szöllősi okupljenim svećenicima.

Nakon voditeljevog izlaganja, svećenici su imali priliku izreći svoje razmišljanje ili dati opasku na neki od dijelova izlaganja, nakon čega je uslijedila zajednička molitva u crkvi svetog Jurja. Duhovna obnova je završila bratskim stolom.

Ivica Zrno

25 rujna 2020

Nema komentara

Comments are closed.