Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Proslava blagdana “Uzvišenja svetoga Križa” – Crkvi god u Rumi

Proslava blagdana “Uzvišenja svetoga Križa” – Crkvi god u Rumi

Rumljani su 14. rujna 2020. godine proslavili svoj crkveni god svetom Misom u 18 sati.

Misno slavlje predvodio je mons. Eduard Španović, dekan i župnik u Srijemskoj Mitrovici. U koncelebraciji su bili: preč. Božidar Lusavec, župnik u Beški, vlč. Ivica Zrno, župnik u Laćarku, vlč. Nikica Bošnjaković, župnik u Šidu, vlč. Ivica Živković, župnik u Hrtkovcima, te župnik domaćin vlč. Ivica Čatić.

Prigrliti svoj križ

Mons. Eduard Španović je u uvodu misnoga slavlja naglasio vrijednost križa, jer se po njemu dolazi do uskrsnuća. Na njegove misli nadovezao se i vlč. Nikica Bošnjaković, koji je na slavlju propovijedao. U propovijedi je posebno istaknuo da, kao vjernici, promatrajući Isusov križ, moramo prihvatiti i svoje životne križeve.

Mi danas, ovim blagdanom, želimo odmjeriti Kristov križ i shvatiti realnost patnje. Križ je do Isusa bio sredstvo mučenja, a Isusovom smrću postao je simbol spasenja. To se dogodilo upravo jer je Krist prihvatio križ, jer je dao pristanak na Očevu volju, kazao je vlč. Bošnjaković, te dodao: Dok promatramo drvo Isusovoga križa, ne možemo da ne mislimo na svoje životne križeve. I mi moramo prihvatiti biti razapeti, prihvatiti svoj križ, čvrsto ga uzeti i nositi. No, ne može ga se nositi ako gunđamo i mrmljamo protiv njega, ako stalno pitamo ‘Zašto?’. Na križu se mora umrijeti, a stalno gunđanje znak je njegova neprihvaćanja. Moramo prihvatiti živjeti s njim, prihvatiti ono što nam je Otac namijenio. A on namjenjuje svakome koliko može nositi, svakome po njegovoj mjeri.

Propovjednik je potaknuo vjernike da mole od Boga pomoć u nošenju svojih križeva, te da utjehu traže u Isusovim riječima da tko ne prigrli križ ne može biti njegov učenik.

I ove godine su, kao i inače, na Misi sudjelovali i vjernici iz susjednih župa. No, zbog aktualne epidemiološke situacije, izostalo je tradicionalno ljubljene relikvija svetoga Križa i druženje nakon slavlja.

Ana Hodak

15 rujna 2020

Nema komentara

Comments are closed.