Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Proslava blagdana Uzvišenja Svetog križa u Srijemskoj Mitrovici

Proslava blagdana Uzvišenja Svetog križa u Srijemskoj Mitrovici

U ponedjeljak, 14. rujna 2020., svečanim euharistijskim slavljem u 9.00 sati proslavljen je blagdan Uzvišenje svetog Križa, u srijemskomitrovačkoj župskoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik.

Euharistijsko slavlje je predslavio mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački, u zajedništvu s vlč. Ivicom Zrno, župnikom iz Laćarka.

Kako u Srijemskoj Mitrovici već duži niz godina djeluju časne sestre svetog Križa, proslava blagdana u župi je osobito usmjerena prema njihovoj zajednici, te se svake godine proslava i odvija u prostorijama samostanske kuće i samostanske kapele. Sve ove godine, vjernici srijemskomitrovačke župe su veoma rado odlazili sestrama na proslavu. A ove godine, zbog cjelokupne situacije s pandemijom korona virusa, proslava je iznimno premještena u župsku crkvu i župsko dvorište, jer su se vjernici i ove godine odazvali u lijepom broju, pokazujući povezanost sa časnim sestrama i njihovom zajednicom.

Na početku euharistijskog slavlja, pozdravljajući sve okupljenje, mons. Eduard Španović je pozvao na promišljanje o Otajstvu Križa.

Govorimo o glavnoj oznaci nas kršćana. Bez križa, simbola vjere i žrtve ne možemo govoriti o Kršćanstvu, niti možemo reći da smo kršćani. U tome duhu započnimo i slavlje ove presvete Euharistije.

U prigodnoj homiliji istaknuo je važnost ovog blagdana za srijemskomitrovačku župsku zajednicu, te pozvao okupljene vjernike na trajno zahvaljivanje Gospodinu za sve darove koje nam daje.

Za nas, u Srijemskoj Mitrovici, ovaj dan i ovaj blagdan ima, uz vjernički značaj jedan posebni i dodatni. Časteći Otajstvo svetoga Križa, ne možemo se ne prisjetiti i naših časnih sestara, koje su, svojom zajednicom, već dugo prisutne u našem Gradu i u našoj župi. Prijašnjih godina su bile prisutne i u srijemskomitrovačkoj bolnici i upravo su po tome veoma poznate u Gradu. Slijedeći i vršeći svoju karizmu, ostavile su veoma duboki trag u našoj župskoj zajednici i zbog toga smo im veoma zahvalni. Danas im čestitamo njihov dan i u zajedništvu s njima se stavljamo pod vodstvo svetog Križa. Svatko ispred sebe stavlja znak koji mu znači i koji želi slijediti, a tko slijedi sveti Križ slijedi znak Isusa Krista, jedna je od poruka koju je izrekao mons. Eudard Španović.

Euharistijsko slavlje je, svojim lijepim pjevanjem, animirao dio župskog zbora, pod vodstvom voditeljice istoga zbora, s. Cecilije Tomkić.

Ivica Zrno

15 rujna 2020

Nema komentara

Comments are closed.