Subotica 90.7 MHz     Sombor 95.7 MHz     Novi Sad 90.0 MHz     Niš 102.7 MHz     Vrdnik 88,4 MHz

Vijesti

Ris pod maskama

Ris pod maskama

Na njivi pored crkve sv. Josipa Radnika u Đurđinu u srijedu, 15. srpnja marni risari i risaruše oprobali su svoje kose na parcelama koje su bile pripremljene za manifestaciju Takmičenje risara.

Članica Organizacijskog odbora Dužijance Marija Kujundžić, uložila je napor i okupila risare i risaruše da pokose žito, žene da pripreme i iznesu risarski ručak-doručak i mašinare da na staroj vršalici sa risarima ovršu žito. Na ovom risu bilo je sve ono što se i inače događa na Takmičenju risara, osim dočeka gostiju i brojne publike. Domaćini ovoga risa bili su Pavle Kujundžić i Suzana Matković. Sudjelovalo je 10 risarskih parova. Bilo je i pletenje uža i risarski ručak (slanina, luk, domaći kruv i kiselna), risarska pogodba, sam ris čiji je početak ove godine označio zvonom. Sve je završilo risarskom užnom uz taranu, koja je nedavno napravljena na radionici „Pravljenja tarane“ i s divenicom koja se pravila zimus održanom tradicionalnom „risarskom disnotoru“.

Smisao ovog „risa pod maskama“ ili „covid-risa“ je bilo snimanje i fotografiranje za buduće generacije.

Naime, organizitori su željeli zabilježiti kako je moguće i nužno raditi „ris“ odnosno ovrći žito u svakoj prilici odnosno neprilici koju može donijeti pojedina situacija u svijetu ili u našoj zemlji, objavljeno je na fejsbuk stranici Dužijanca.

21 srpnja 2020

Nema komentara

Comments are closed.